Loading...
Kosmicznie pyszneŚwiat Mamy

Kosmiczna zupa z dyni

Zupa krem z dyni!

Takie zupy uwielbiam i dlatego podzielę się z Wami przepisem. Taka zupa nie tylko ucieszy Wasze brzuchy ale nacieszy i oczy! Ten piękny pomarańczowy kolor i ten kontrast z zielenią. Uwielbiam!

U nas kremem z dyni zajadają się wszyscy domownicy a Ala wręcz uwielbia. Dla nas dorosłych preferuję ostrzejszą wersję zupy ale ze względu na Alę gotuję wersję delikatniejszą. Uwielbiam tą zupę z serem feta. Gorąco Wam polecam!

Składniki:

  1. Dynia Hokkaido mała
  2. 2 średnie marchewki
  3. 1 pietruszka
  4. 2 ziemniaczki
  5. Ser feta lub biały wędzony
  6. Natka pietruszki
  7. Ziele angielskie
  8. Listek laurowy
  9. Pieprz w ziarnach
  10. Sól

Opcjonalnie:

3 ząbki czosnku, mała cebula, masło, imbir, kurkuma

No to gotujemy:

Jeżeli chcemy zrobić bardziej wyrazistą zupę, ostrzejszą w smaku to zaczynamy od zeszklenia na masełku czosnku i cebuli.

Obieramy wszystkie warzywa. Z dyni usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Pestki możemy wysuszyć i wykorzystać do robótek ręcznych z naszymi pociechami. O tym wkrótce na blogu 🙂

Wszystko hop do gara. Dodajemy 3 listki laurowe, ziele angielskie, kurkumę, sól i pieprz (ilość w zależności od upodobań). Oczywiście możemy doprawić również imbirem. Zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości.  Teraz musimy wyłowić z naszej zupy liście laurowe i wszystkie ziarenka, czyli pieprz i ziele angielskie. Łączymy ugotowane warzywa z cebulą i czosnkiem. Miksujemy, ziuuuuut i gotowe!

Podajemy z pokruszonym serem feta lub białym wędzonym i oczywiście z natką pietruszki.

Uwaga a teraz mój patent:

Aby zupa nie wyszła zbyt rzadka przed zmiksowaniem odlewam część wywaru i dolewam jeśli to konieczne. Pozostały wywar zamrażam, można go wykorzystać wówczas gdy zupka wyjdzie zbyt gęsta (np. wygotujemy niechcący wywar) lub można go dodać do innej zupy np. warzywnej.

Życzę kosmicznego gotowania i smacznego!

Monia Gotująca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice